DRAMA ÖRNEKLERİ 3

KAN DOLAŞIMI
Bazı çocuklar ağaç olur. Ağaç olan çocukların ellerinde kolonyalı mendiller vardır. Bir çocuk akciğer olur. Birkaç çocuk da akciğerin etrafında bulunan kan hücreleri olurlar. Bu çocukların ellerinde beyaz balonlar vardır. Sınıfın bir köşesine bir karton kutu konulur. Bu kutu, hücre olur. Elinde boya kalemi olan çocuk kutunun içinde durur. Akciğerden ayrılan kan hücreleri, hücreye gelirler. Hücredeki çocuk, kan hücrelerinin balonlarını boya kalemiyle kirletir. Kan hücreleri tekrar akciğere ve oradan oksijen kaynağı ağaç olan çocuklara giderler. Ağaç olan çocuklar, kolonyalı mendillerle kirlenen balonları silerler ve akciğere gönderirler. Sonra tekrar vücuda yayılırlar. Drama bu şekilde sürdürülür.

TOHUM DRAMASI
Elime bowling sopasını alarak yada sopaya benzeyen uzun bir şey ” Çocuklar burası bir tarla bende bir çiftçiyim tohumları rahat ekebilmem için bu sopa ile biraz kazmam lazım ” dedim ve yol yol olarak sözde tarlayı kazdım. Çocukların başında dolaşarak ne tohumu olduklarını sordum, öğrencilerim’den ( karpuz, salatalık, elma ağacı ,domates, kırmızı gül vb.) cevapları geldikten sonra başına dokunduklarım hemen yere kapandı. Tohumu yeşertmek için üstlerine birazcık su serptim gülüşmelerden sonra pencere açıp temiz hava aldık ” kocaman güneş tohumları ısıttı ” dedikten sonra tohumlarım yavaş yavaş kıpırdanarak topraktan çıktılar. Sonra ben küçük bir çocuk oldum ve taze meyve sebzeleri küçük küçük ısırarak yanaklarını yedim çiçekleri de kokladım. biz oynarken çok eğlendik, özellikle topraktan çıkarken popolarını sallamaları harika..

BEDENİMİZ DAİRE
Çocuklar sandalyelerinde otururlar ve öğretmenin verdiği yönergeleri uygularlar. öğretmen ilk önce işaret parmakları ile havada daire çizmelerini ister. daha sonra tek ellerini kullanarak daire yapmalarını ister, ardından iki elleri ile daire yapmalarını söyler. daha sonra sıra ile tek kolları ile, her iki kolla, tüm vücutları ile daire yapmalarını ister. daha sonra çocuklar ayağa kalkarlar. iki kişi birlikte daire yapar, ardından dört kişi birlikte daire oluşturur. daha sonra tüm çocuklar birlikte çeşitli şekillerde daireler oluştururlar.
Daha sonra yapılan bu drama hakkında konuşularak çocukların fikirleri ve yaşantıları dinlenir. etraftaki daire şekilleri sorulur, örnekler vermeleri istenir. Ardından de destekleyici etkinlik olarak kırmızı ve siyah fon kartonlarına çizilmiş daireleri keserek uygun şekilde birleştirmeleri ve bir uğur böceği oluşturmaları istenir.

aynı uygulama kare, üçgen, dikdörtgen hatta çocuklarla daha önceden çalıştıysanız beşgen, altıgen gibi diğer geometrik şekiller için de uygulanabilir.

BİR TABAK DUYGU
Amaç: çocukların duygularını farkındalık düzeylerini arttırmalarına ve başkalarının duygularına saygılı konusunda anlayış geliştirmelerine yardımcı olmak.
Süreç: Büyük grup çalışması
Materyal: Her çocuk için dörder adet tabak ya da yuvarlak kesilmiş karton.
Büyük grup çalışması:
Kağıt tabakları çocuklara dağıtın ve tabakların birine mutlu, birine kızgın, birine öfkeli ve birine de canı sıkılmış insan yüzü çizmelerini isteyin..
Aşağıdaki benzer çeşitli durumları vererek çocuklardan böyle bir durumda yaşayacağı duyguyu gösteren tabağı havaya kaldırmalarını isteyin.

Bayramda memlekete annenizi ziyarete gideceksiniz.
Anneniz size banyo yaptırmak istiyor.
Öğretmeniniz size kızmış.
Kardeşiniz hastalanmış.
Televizyonunuz bozulmuş.
Babanız sizi Pazar günü hayvanat bahçesine götürecek.
Anneniz sizi arkadaşınıza misafirliğe götürecek.,
Arkadaşınız en sevdiğiniz oyuncağı elinizden aldı.
Etkinlik sonrasında değişik durumlarda aynı tabağı kaldırdınız mı? Neden?
Değişik durumlarda arkadaşınızla farklı tabağı kaldırdınız mı? Neden?
Aynı durum karşısında başkalarıyla aynı duyguları yaşamamız normal midir? Neden?
Evet ise aynı durum karşısında başkalarının da bizden farklı duygular yaşamasını nasıl karşılamamız gerekir

ISINDIRICI DRAMA
ETKİNLİK ADI:
Aç-kapa
Amaç 1- Bedensel koordinasyon gerektiren belirli hareketleri yapabilme.
Kazanım 1- Sözel yönergelere uygun olarak ısınma hareketleri yapar.
YAŞ: 5-6
Kavram: Açık-kapalı
MATERYAL: —
SÜREÇ: Öğretmen yönergesi doğrultusunda grup yavaşça yürürken , öğretmen ‘bacaklarını kapa‘ deyince herkes hızlıca bacaklarını kapar. Oyun hızlanır bacaklarını aç, bacaklarını kapa, ellerini aç, ellerini kapa diye komutlar verilerek oyuna devam edilir. Şaşıran çocuk hangi durumda şaşırdıysa o şekilde bekler. Oyun bittikten sonra öğretmen ellerimizi kocaman açalım yanımızda en yakın olan arkadaşımıza sarılalım kollarımızı kapayalım der. Sonra el ele tutuşalım şarkısıyla halka olunur.

ESAS ÇALIŞMA
ETKİNLİK ADI:
Aç kapıyı bezirgan başı
SDA Amaç 6- Başkalarıyla ilişkilerini yönetebilme
Kazanım 9- Etkinliklerin süresine ilişkin yönergeye uyar.
Kazanım 10- Grup etkinliklerinin kurallarına uyar
MATERYAL:-
SÜREÇ: Öğretmen bir oyun oynayacaklarını söyler ve oyunu anlatır: “Çocuklar iki kişi bezirgan başı olur ve karşılıklı durup iki ellerini tutup köprü yaparlar. Diğerler arkadaşlarımız ise arkaya sıraya geçecek ve el ele tutuşan iki kişinin altından geçecek Geçerken de tek tek her geçecek çocuk “Aç kapıyı bezirgan başı “Kapı hakkı ne verirsin? Ne alırsın? “Arkamdaki yadigar olsun” diye daha önce öğrendiğimiz şarkımızı söylüyoruz. Sonra sırayla bezirganların açtığı kapıdan geçmeye başlarlar, bu arada bezirganlarda “1 sıçan, 2. sıçan, 3. kapan” tekerlemesi bittiğinde bezirganlar da ellerini yukarı kaldırarak geçirirler veya geçirmek istemediklerini, ellerini kapayacaklar. Yakalanan arkadaşımız artık bu bezirganlardan birinin yerini alacak, diye oyunu anlattıktan sonra öğretmen de çocuklarla oyunu oynar Oyun böyle tüm çocuklar gecene kadar ve herkes bir kere bezirgan olana kadar sürer. Oyun bittikten sonra öğretmen dinlenmeleri için minderlerine oturmalarını söyler.

RAHATLAMA ÇALIŞMASI
ETKİNLİK ADI: — BA

Amaç 4-Algıladıklarını hatırlayabilme
Kazanım 4-Varlıkların şeklini söyler.
Amaç 5- Varlıkları çeşitli özelliklerine göre eşleştirebilme
Kazanım 9- Eş nesnelere örnek verir
MATERYAL: Çeşitli resimler
SÜREÇ: Öğretmen çeşitli resimler gösterir açık kapı ,kapalı kapı, açık pencere, kapalı pencere, açık kutu, kapalı kutu, açık dolap, kapalı dolap, açık telefon, kapalı telefon, açık televizyon, kapalı televizyon vb.. resimleri gösterir ve çocukların resimlerdeki durumları söylemelerini ister. Çocuk açık kapalı şeylere örnek verir ve sınıfta açık ve kapalı olan şeyler söylenir.

SEVGİYİ ARAYAN ÇOCUK
( Çocuk düşünceli bir şekilde dolaşmaktadır, yok işte yok yok yok bulamadım işte diye söylenmektedir.)
KEÇİ: Merhaba çocuk seni üzgün görüyorum neyin var?
ÇOCUK: Merhaba, sevgiyi arıyorum, sende sevgi bulunur mu?
KEÇİ: Sevgi dediğin nedir bilmiyorum ama sıcacık sütümden sana verebilirim.
( Çocuk düşünceli düşünceli dolaşmaya devam eder )
KOYUN: Merhaba çocuk seni üzgün görüyorum neyin var?
ÇOCUK: Merhaba, sevgiyi arıyorum, sende sevgi bulunur mu?
KOYUN: Sevgi dediğin nedir bilmiyorum ama yumuşacık yünümden sana verebilirim.
( Çocuk dolaşmayı sürdürür, ağacın yanına gider )
ÇOCUK: Merhaba sevgiyi arıyorum , sende sevgi bulunur mu?
AĞAÇ: Sevgi dediğin nedir bilmiyorum ama lezzetli meyvelerim var, sana verebilirim.
BALONCU: Renkli balonlar baloncu balon.
ÇOCUK: Merhaba, sevgiyi arıyorum, sende sevgi bulunur mu?
BALONCU: Sevgi dediğin nedir bilmiyorum ama renkli balonlarım var sana verebilirim.
( Çocuk başını iki yana sallar, yürümeye devam eder )
ŞEKERCİ: Tatlı şeker, tatlı şeker
ÇOCUK: Merhaba, sevgiyi arıyorum, sende sevgi bulunur mu?
ŞEKERCİ: Sevgi dediğin nedir bilmiyorum ama, tatlı şekerlerim var sana verebilirim.
( Çocuk düşünceli düşünceli dolaşmaya devam eder )
ANNE: Neyin var yavrucuğum?
ÇOCUK: Bütün gün sevgiyi aradım bulamadım.
ANNE: Sevgi bazen ılık bir sütte, bazen yumuşacık bir yünde, bazen renkli bir balonda, bazen taze bir meyvede, bazen tatlı bir şekerde saklıdır ama en önemlisi yavrucuğum sevgi seni saran kucağımda saklıdır. ( Anne ve çocuk gülümseyerek sarılır.)

BEN BİR RADYO OLSAYDIM
Öğrencilerin sınıfın ortasında daire olmaları sağlanır. Çocuklara ‘hepiniz birer radyosunuz ben sizi yeni aldım’ der öğretmen. Her çocuğa teker teker yaklaşarak burnuna dokunarak radyoyu açar. Şimdi biraz haber dinleyeyim der. Çocuğun bir haber sunması sağlanır. Radyom güzel çalışıyor denip kapatılır. Başka bir çocuğa geçilir. Biraz müzik dinlemek istiyorum der öğretmen. Çocuğun burnuna dokunarak açar. ( bazı çocuklar utangaç oluyor sesleri çıkmıyor kulağına dokunularak sesi açılabilir yada fişi çıkmış denip sırtına fiş takılıyormuş gibi davranılabilir)Radyolardan hava durumu, masal, reklam vb. çalışmalar istenir. Bu arada öğretmen radyo müzik çaldığında müziğe uygun oynayıp çocuk üzücü bir haber anlattığında üzülme davranışı sergileyebilir. bunlar çocukların motivasyonunu arttırır. 6 yaş grubu çocukların zevkle katıldığını gördüm. eğer sizde denerseniz sonuçlarını yazarsanız sevinirim.

MİNİK TOHUMLAR
Karlı bir kış günüydü. Yeryüzü bembeyaz bir örtü ile kaplanmıştı ve çok soğuktu. Minik tohum toprağın altındaki sıcacık yuvasında uyuyordu(çocuk yerde iyice büzülür, gözlerini kapar)Böylece günler geçti. Derken yavaş yavaş havalar ısındı, karlar eridi, minik tohum sıcaklığı hissetti, uyandı. Başını topraktan çıkarttı. İlkbahar gelmişti, artık güneş açıyor, yağmur yağıyor minik tohum büyüyordu.(çocuk yavaş yavaş doğrulur).Kocaman bir dalı oldu (kolunun birini kaldırır).bir tane daha dalı oldu(öteki kolunu kaldırır).Dallar çiçek açıyor(parmaklar tek tek açılır).Minik tohum kocaman bir ağaç oldu. İlkbaharda açan çiçekler yazın meyve oldu. Meyveler toplandı. Artık sonbahar gelmişti. Sıcak yaz günleri yavaş yavaş uzaklaşıyordu. Yağmurlar başlamış, kuvvetli rüzgar ağaçların iri dallarını bile sallıyordu. Sararan yapraklar bir bir düşüyordu(parmaklar birer bir er kapatılır, eller yumruk yapılır).

Derken minik bir tohum düştü yerdeki sararan yaprakların arasına. Minik tohum rüzgarla bir o yana savruldu, bir bu yana(çocuklar etraflarına dönerek bir o yana, bir buyana gidip gelirler).Kuytu bir yere rüzgar minik tohumu bıraktı. Artık kış da iyice yaklaşmıştı. Biran önce yuvasına yerleşmeliydi. Yoksa bu kış günü ne yapardı. Minik tohum sıcacık, sevimli yuvasına çekildi. Hemencecik uykuya daldı(çocuklar tekrar yerde büzülürler)Ta ki ilkbahara kadar.

ANNE HAKKI
Çocuk koşarak oturan annesinin yanına gelir.
çocuk: anneciğim bana olan borcunu ne zaman ödeyeceksin.
anne: ne borcu yavrum.
çocuk: odamı temizledim 4tl
alış-verişe gittim 1tl
çöpleri attım 2tl
kardeşime baktığım için 3tl
iyi bir karne getirdigim için 5tl
Toplam 15tl
borç listen bu kadar

anne: seni 9 ay karnımda taşıdım bedava
hasta oldun uykusuz kaldım bedava
oyuncaklarını topladım bedava
yemeğini hazırladım bedava
giysilerini yıkadım, ütüledim bedava
hepsi bedava yavrum ve bunların hepsini toplayınca gerçek sevginin bedelinin olmadığını görürsün bedavadır çünkü

çocuk: anneciğim seni çok seviyorum borcun ödenmez
(diyerek annesine sarılır)

ÇAMAŞIR MAKİNESİ
Biz sınıfımızda çok severek uyguluyoruz bu dramayı. Önce enerji tasarrufu haftası ile ilişkilendirerek çamaşır makinamızı çalıştırabilmek için ne lazım diyerek konuya giriş yapıyoruz. Tabi bu arada deterjan ve yumuşatıcı da araya giriyor. Daha sonra çocuklara değişik çamaşır isimleri örneğin; etek, pantolon, gömlek vs. veriyoruz. Genelde birbirleri ile daha iyi anlaşanlar çorap, pijama gibi eşli giysiler seçiyor, daha sonra fişi prize takıp makinamızı çalıştırıyoruz başlıyor çamaşırlar dönmeye. Hareketli bir müzikle uyguluyoruz bu kısımları. Daha sonra ister makina çalışmaya ara versin ister elektrikler kesilsin amacımıza göre müzik durunca çocuklar donuyor. Çocukların ilgi sürelerine göre dramamızın süresini ayarlıyoruz. Daha bitmediiii. Çamaşırlarımız yıkandı ama henüz kurumadılar. Tek tek mahsuscuktan ipe mandalla tutturuyoruz ve bir güzel kurutuyoruz. Daha sonra yine mahsuscuktan ütü masasına çamaşırlarımızı yatırıp güzelce ütülüyoruz

HAVAOLAYLARI
Malzemeler:
Hareketli müzik- Bulut-Güneş-Rüzgar-Yağmur-Kar-Kuş-Kelebek-Ağaç

1.AŞAMA
Çocuklar karşılıklı geçerler. Öğretmen Hepiniz yağmur bulutlarısınız. Müzik başladığında serbest dans edebilirsiniz der. Müzik kapatıldığında öğretmen şimşek çaktı der. Öğrenciler ellerini karşılıklı vurup, yere düşerler.
Oyun bir kaç kez tekrarlanır.

2.AŞAMA
Çocuk sayılarına göre rol dağılımı yapılarak uygun resimler, çocukların boyunlarına asılır. Ağaçlar, belli aralıklarla yerlerini alırlar. Uygun ses tınlamalarıyla yönergeler verilir.
Hava bugün çok güzel, güneş pırıl pırıl parlıyor(güneş gelir),..
Kuşlar, Kelebekler Ağaçların etrafında uçuyorlar..
Rüzgar yavaş yavaş esmeye başladı..
Ağaçların dalları bir oyana bir bu yana sallanıyor
Rüzgar birden hızlandı. Şimdi öyle kuvvetli esiyorki
Hava iyice soğudu. Kuşla eve Kelebekler saklandı
Hava kararmaya başladı. Oda ne!!….Yağmur bulutları geliyor
Yağmur yağmaya başladı şıpır şıpır şıpır(yavaş)..şıpır şıpır şıpır!!!(hızlı)..
Hava iyice soğudu, kar yağmaya başladı. Oleeeey! Haydi, kartopu oynayalım.

3.AŞAMA
Hikaye bitiminde çocuklara
Oyunda neler yaptınız?
Oyunda en çok hoşlandığınız neydi?
Rolünüzü oynarken neler hissettiniz?
Rüzgar esince ne olur?
Havalar en çok ne zaman soğuk olur?
Kardan adam yapmayı seviyor musunuz?
Gerçek hayatınızda çok rüzgarlı bir havada dışarıda dolaştınız mı? Neler oldu?
Gibi sorular yöneltilir.

GÜVEN ÇALIŞMASI-HACI YATMAZ
3’erli gruplar oluşturulur. Bir kişi ortaya geçer ve öne arkaya kendini serbestçe bırakmaya başlar. Önde ve arkada duranlar ortadaki kişinin güvenliğinden sorumludur, ona zarar gelmeden hareketi yapmasını sağlarlar. Ortadaki kişi kendini tamamen grup elemanlarına bırakarak hareketi yapar. Grup elemanlarının hepsi için aynı çalışma yapılır.

ETKİNLİK ADI: KARDA EĞLENCE
— Öğretmen yüksek sesle anlatır.( Çocuklar hareketleri istedikleri gibi canlandırır.)
— Kar yağıyor, bahçeye çıkmak için giyinelim.(Palto, çizme ve eldiven giyme hareketlerini taklit etme.)
— Her taraf karla kaplı, haydi karda yürüyelim.( Ayak kaldırarak ve dizleri bükerek yürüme.)
— Kardan adam yapalım.( Yere eğilme, karı avuçlama ve kardan adam yapma.)
— Üşüdük ısınalım.( Zıplama, kolları hareket ettirme, elleri birbirine sürtme.)
— Şimdi de kartopu oynayalım.( Kartopu yapıp birbirine atma.)
— Karları kürekleyerek yol açalım.( Kürekle karları iki tarafa atma.
— Sınıfa dönme zamanı geldi içeri girelim.

KAYNAŞMA
Eyvah! Kocaman bir böcek, bize doğru geliyor. Bu böcekler ekmek kırıntılarımızı ve buğday tanelerimizi almak istiyor. Şimdi herkes buğday tanelerine ya da ekmek kırıntılarını eline alsın ve böceklerden kaçmaya çalışsın. Bakın! kocaman bir kaya var . Böceklerin bizi görmemesi için bu kayanın arkasına saklanalım. Şimdi herkes sessiz olsun, ses çokartırsak böcekler bizim sesimizi duyar. Bakın! Böcekler bizi bulamayınca burayı terk etti. Şimdi herkes kayanın arkasından çıksın. Ekmek kırıntıları ve buğday taneleri ile karınlarını doyursun. Aaaa! Benim gördüğümü siz de görüyor musunuz? Kocaman bir karınca yuvasına buğday tanesi ve ekmek kırıntısı götürüyor, izleyelim, bakalım neler olacak.

Konsantrasyon
Grup halinde oynanan ve dikkat gerektiren bir oyundur. Önce bir ebe seçilir. Ebe oyuncuları göremeyeceği ve duymayacağı şekilde gruptan uzaklaşır. Bu sırada oyuncular arasından bir lider seçilir. Ebe liderin kim olduğunu bilmemelidir. Oyuncular bir daire oluşturacak şekilde yerlerini alırlar. Ebe de dairenin ortasına geçer. Oyuncuların hep bir ağızdan “farfarafilli yafili” demesiyle oyun başlar. Lider mümkün olduğu kadar garip ve komik hareketler yapar; örneğin başını bir maymun gibi kaşır veya dil çıkararak zıplar. Diğerleri de hemen onu taklit ederler. Ebe oyuncuları izler ve liderin kim olduğunu bulmaya çalışır. Oyuncular, ebenin işini zorlaştırmak için hareketleri taklit ederken hızlı olmalıdırlar. Ebe liderin kim olduğunu doğru tahmin ederse, lider ebe olur; oyuncular arasından yeni bir lider seçilir ve oyuna devam edilir.
Esas Çalışma(ROL OYNAMA)

Yapacağınız drama için sadece gazete ve 2 büyük çöp torbası tabii birazda çılgınlık gerekiyor… Oldukça eğlenceli bir drama… Elinizde, çocuk sayınız kadar tek sayfa halinde gazeteler olsun önce her çocuğa tek yaprak gazete dağıtın bir de kendiniz alın. Çocuklara elinizde ki gazetede neler görüyorsunuz sorusuna cevaplar alın…

Daha sonra elinizdeki tek yaprak gazeteden bir şekil düşünün örneğin ortadan elinizle büzerek benim gazetem aslında bir “papyon” deyin. Çocuklara sırası ile peki sizin gazeteniz ne olabilir acaba diye soru yöneltin. Oldukça ilginç ve hayal gücünün doruklarında cevaplar gelecektir.(düdük, yelpaze, şapka, kıravat, kemer, kebap vs…..)

Çocuklara ben bir uçurtma yapmaya karar verdim hadi hepimiz uçurtmalarımızı uçuralım hava çok güzel dediğiniz de bütün sınıf müzik eşliğinde uçurtmasını uçurur…..
Sonra siz müziği kapatıp Aaaaaa! Aslında bu bir tarla hadi herkes tarlasını yere koysun ve tarlada tohum olsun miniciksiniz daha çocuklar gazete üzerinde minicik olur..Eveeeet tohumlar yavaş yavaş büyüyor.Galiba kocaman ağaç oldular ağaçlar ne kadar sessiz….Şimdi ağaçlardan bazılarına dokunucam ve birer kelebek olacaklar kelebekler ağaçların arasında çılgınca uçacaklar…(Bu arada müzik olabilir size kalmış…)şimdi de ağaçlar birer tırtıl ve kelebeklerle birlikte dost olmuşlar çok mutlular ve mutluluk dansı yapıyorlar..

Öğretmen bu arada karnına çöp torbasını tutar ve açar ormana bir kanguru gelmiş isterseniz bu aç kangurunun karnın doyuralım ne dersiniz. Çocuklar yerde serili gazeteleri sizin tuttuğunuz çöp torbasını içine doldurur. Siz bu çöp torbasını bağlayıp 2 tane top yapar çocukları 2 gruba ayırıp tren olalım çocuklar herkes vagon aman vagonlar birbirinden sakın kopmasın dersiniz çocuklardan 2 tanesini lider seçer sıraların karşısına geçirir ellerine çöp torbasından yaptırdığınız topu verirsiniz….
Arkadaşlarına lider çocuklar sıra ile topu atarlar mesafeyi siz ayarlayın her atılan çocuk topu kapar lidere atar ve çömelir. Lider 2. sıradaki çocuğa atar o da lidere atar ve çömelir bu şekilde her çocuk sıra ile atmış ve çömelmiş olur…İlk bitiren grup 1. olur ve allkışlanır…
Bu drama gerçekten çok basit ve birçok amacınıza ulaşıyorsunuz en başta hayal gücü gelişiyor, sıra beklemeyi, yenmeyi yenilmeyi, v.s….. öğrenmiş oluyor..
(Okulda yardımcısı olmayan arkadaşlar sınıf toplamada çöp torbasını karnınıza koyup açarak kanguru çok acıkmış gibi…. bir çalışma ile çocuklara sınıfı sevdirerek temizletebilirsiniz.

Rahatlama
Öğretmen ve çocuklar halka şeklinde yere otururlar ve öğretmen anlatmaya başlar.
Kayıklarımızla denize açılıyoruz. Küreklerimizi çekelim (Kürek çekme hareketi yapılır.)
Denizde dalga çıktı, kayığımız sağa sola sallanıyor. (Çocuklar sağa sola sallanarak dramatize ederler.)
Daha kuvvetli bir dalga çıktı, kayıklarımız daha fazla sallanıyor. (Çocuklar daha fazla sağa sola sallanırlar)
Eyvah! Kayık devrildi (Yana düşme hareketi yaparlar)
Şimdi hızla kıyıya yüzmemiz lazım. (Yüzme hareketi yapılır)
Dalga bizi engelliyor, daha çok dalga var, hızlı yüzmeliyiz (Daha hızlı yüzülür)
Oh! Kıyıya geldik. Sırtüstü kumların üzerine yatalım. (Sırtüstü yatılır)
Gözlerinizi kapatın. Güneş’in yüzünüze değdiğini, kumların sıcaklığını hissedin. Martıların ve denizin sesini dinleyin. Tüm vücudunuz gevşedi… Uykunuz geldi ve uyudunuz.

EKMEK NASIL OLUŞUR
Haydi hep birlikte tarlaya tohum serpelim. Havalar ısındı, başaklar büyüdü. Başakları biçelim. Kucaklayarak harman yerine getirelim. Biçerdöver gibi üzerinden geçip saplarından ayıralım. Buğdayları kürekle çuvallara dolduralım .Sırtımıza yüklenip değirmene götürelim. Değirmen taşı gibi dönüp buğdayları ezelim. Unu çuvallara doldurup fırına getirelim. Hamur yapıp fırına atalım. Uzun küreklerle, pişen ekmekleri fırından çıkaralım. Ekmekler kızarmış, mis gibi de kokuyor!

ONU ANLAT
Herkes ortada serbestçe yürümeye dolaşmaya başlıyor ve birden “durun” denilerek “en yakın olduğunuz kişi ile eşleşin ve 5 dakika içinde birbirinize kendinizi tanıtmaya çalışın” deniliyor.
Kişiler tanıştıkları kişi sanki kendisiymiş gibi Ahmet bey tanıştığı Mehmet beyi tanıtırken ben Ahmet demiyor da ben Mehmet diye başlıyor ve Mehmet bey i tanıtmaya başlıyor. Sonra roller değişiyor.

GAZETE DEYİP GEÇMEYİN
Yapacağınız drama için sadece gazete ve 2 büyük çöp torbası tabii birazda çılgınlık gerekiyor…Oldukça eğlenceli bir drama…Elinizde ,çocuk sayınız kadar tek sayfa halinde gazeteler olsun önce her çocuğa tek yaprak gazete dağıtın bir de kendiniz alın. Çocuklara elinizde ki gazetede neler görüyorsunuz sorusuna cevaplar alın…

Daha sonra elinizdeki tek yaprak gazeteden bir şekil düşünün örneğin ortadan elinizle büzerek benim gazetem aslında bir “papyon” deyin. Çocuklara sırası ile peki sizin gazeteniz ne olabilir acaba diye soru yöneltin. Oldukça ilginç ve hayalgücünün doruklarında cevaplar gelecektir.(düdük, yelpaze, şapka, kıravat, kemer, kebap vs…..)

Çocuklara ben bir uçurtma yapmaya karar verdim hadi hepimiz uçurtmalarımızı uçuralım hava çok güzel dediğiniz de bütün sınıf müzik eşliğinde uçurtmasını uçurur…..
Sonra siz müziği kapatıp Aaaaaa! Aslında bu bir tarla hadi herkes tarlasını yere koysun ve tarlada tohum olsun miniciksiniz daha çocuklar gazete üzerinde minicik olur..Eveeeet tohumlar yavaş yavaş büyüyor. Galiba kocaman ağaç oldular ağaçlar ne kadar sessiz….Şimdi ağaçlardan bazılarına dokunucam ve birer kelebek olacaklar kelebekler ağaçların arasında çılgınca uçacaklar…(Bu arada müzik olabilir size kalmış…)şimdi de ağaçlar birer tırtıl ve kelebeklerle birlikte dost olmuşlar çok mutlular ve mutluluk dansı yapıyorlar..

Öğretmen bu arada karnına çöp torbasını tutar ve açar ormana bir kanguru gelmiş isterseniz bu aç kangurunun karnın doyuralım ne dersiniz. Çocuklar yerde serili gazeteleri sizin tuttuğunuz çöp torbasını içine doldurur. Siz bu çöp torbasını bağlayıp 2 tane top yapar çocukları 2 gruba ayırıp tren olalım çocuklar herkes vagon aman vagonlar birbirinden sakın kopmasın dersiniz çocuklardan 2 tanesini lider seçer sıraların karşısına geçirir ellerine çöp torbasından yaptırdığınız topu verirsiniz….
Arkadaşlarına lider çocuklar sıra ile topu atarlar mesafeyi siz ayarlayın her atılan çocuk topu kapar lidere atar ve çömelir. Lider 2. sıradaki çocuğa atar o da lidere atar ve çömelir bu şekilde her çocuk sıra ile atmış ve çömelmiş olur…İlk bitiren grup 1. olur ve allkışlanır…
Bu drama gerçekten çok basit ve birçok amacınıza ulaşıyorsunuz en başta hayal gücü gelişiyor, sıra beklemeyi, yenmeyi yenilmeyi, v.s….. öğrenmiş oluyor..
(Okulda yardımcısı olmayan arkadaşlar sınıf toplamada çöp torbasını karnınıza koyup açarak kanguru çok acıkmış gibi…. bir çalışma ile çocuklara sınıfı sevdirerek temizletebilirsiniz

DRAMA ÖRNEĞİ 1
Ülkeye gelen uzman alanı hakkında bilgi vermektedir ve bu söylenenleri bir çevirmende çevirmektedir. Söylenenleri dinleyiciler kesinlikle anlamıyor ve çevirmen o anda spontane cümlelerle olayı aktarıyor. ÖRNEK 3Ormana leylekler gelmiş (dizlerini karınlarına çekerek leylek yürüyüşü taklidi yapılır). Ormanda dolaşmış, dolaşmış, sonra uykuları gelmiş. Tek ayaklarını karınlarına çekerek gözlerini kapatmışlar. Bu sırada ormana bir avcı gelmiş. Tüfeğini doğrultmuş, etrafa ateş etmiş. Leylekler uyanmış, uçmaya başlamışlar

DRAMA ÖRNEĞİ 2
Sokağa çıkacaksınız. Paltonuzu giyiyorsunuz. Başlığınızı, çizmelerinizi giyiyorsunuz. Sokağa çıkıyorsunuz. Ah! Şemsiyenizi unuttunuz. Geri dönüyorsunuz. Şemsiyenizi alıp dışarı çıkıyorsunuz. Şemsiyeyi açıyor ve yağmur altında yürüyorsunuz.

DRAMA ÖRNEĞİ 3
Tavan arasından eski bir oyuncağımızı almak istiyoruz. El fenerini alıyor, yakıyoruz. Oyuncağı aramaya başlıyoruz. Birden ayağımızın altından bir fare kaçıyor. Zıplıyoruz. Biraz da korkuyoruz ama kaçmıyoruz. Bir sandığın kapağını açıyor, oyuncağı alıyoruz, sandığı tekrar kapatıyoruz. Yine yavaşça yürüyor, kapıya gelince el fenerini söndürüyoruz.

DRAMA ÖRNEĞİ 4
Yavru zürafa oflaya oflaya yokuşu çıkar. Yürür. Karşısına bir dere gelir. Karşıya geçer. Ormana gelir. Kuru yaprakların üzerinden çıtır çıtır yürür. Tık tık tık diye merdivenlerden çıkar. Tak tak tak diye kapıyı çalar. Bakar, hayvanlar dans ediyorlar. O da dans etmeye başlar.

DRAMA ÖRNEĞİ 5
Kış – Kartopu yapma, üşüme, eldiven giyme, palto, kaşkol, başlık giyme, karda yürüme, buzda kayıp düşme hareketleri yapılır. İlkbahar – Fidan dikme, sulama, çiçek toplama, kok*lama, uçurtma uçurma, toprağı belleme hareketleri yapılır. Yaz – Buğday biçme, yüzme, kürek çekme, üzüm çiğneme, hareketleri yapılır. Sonbahar – Şemsiye açma, yaprakları tırmıkla top*lama, odun kesme hareketleri yapılır.

DUYGULARIMIZ VE BALONLU DANS
Küçük Hakan annesiyle birlikte parkta oynamaya gitmişti ; salıncakta sallanıp tahterevalliye biniyordu. O sırada oradan bir baloncu geçiyordu. Bütün çocuklar baloncudan balon alıyorlardı. Baloncunun elinde sadece bir tane balon kalmıştı. Küçük Hakan annesinin yanına gidip o balonu almak istediğini söyledi. O sırada başka bir çocuk balonu almıştı bile. Küçük Hakan bunu görünce çok üzüldü ; annesine eve dönmek istediğini söyledi. Küçük Hakan annesiyle birlikte eve dönüyordu. O da ne!! Bir baloncu gördü ; elinde de birsürü balon vardı. Hakan baloncuyu görünce çok sevindi. Hemen koşup annesiyle balon aldı.
Daha sonra çocuklara:
-Hakan balon alamayınca ne olmuş?
-Sen olsan ne yapardın?
-Peki sonunda Hakan’a ne olmuş?
-Siz balon alsanız nasıl hissedersiniz? sorularını sorar ve önceden getirdiği balonları çocuklara dağıtarak üzerine o an ki duygusu olan “mutlu yüz” çizmelerini ister ve müzik açarak çocuklardan balonlarıyla birlikte dans etmelerini söyler…

TAŞIT-GALERİYE GİDİYORUZ
( Trafik Haftası İle İlgili )

Eğitimci, çocukları daire şeklinde oturtur ve Çocuklara araba galerisine gidileceği ve oradaki arabaların inceleneceği söylenir. hep beraber yola çıkılır, karşıdan karşıya geçilirken çocuklar kırmızı ışıkta bekletilir, yeşil ışıkta karşıya yavaş yavaş geçilir. Taşlı yollardan geçilir, sonra bir bahçe görünür ve elma toplanır. Sonra yürümeye devam ederken yağmur yağar ve yağmurdan hızlı bir şekilde kaçılarak bir çatının altına saklanılır ve yağmurun dinmesi beklenir. Yağmur bitince yola devam edilir. Yağmurdan dolayı yerler ıslanmış, çamur olmuştur, paçalar sıvanır ve çamurda yürünür. Sonunda yaya yoluna çıkılır ve Galeriye gidilir. Galerideki arabaların renkleri, şekilleri, markaları hızlı mı yavaş mı gittikleri incelenir.

Kaynaştırma Çalışması
Müzik eşliğinde yürünür. Eğitimci müziği kapatınca ilk karşılaşan çocuklar eş olurlar. Eşlerden biri Araba Galericisi, diğeri müşteri olur. Çocuklar sırayla ortaya çıkarak müşteri ve Galerici arasında geçebilecek konuşmayı canlandırır.

Yaratıcı Drama
Çocuklardan en sevdikleri araba şeklini canlandırmaları ve bir galerideki gibi yer almaları istenir. Eğitimci bir galerici olur ve çocukların arasında gezerek arabalarını sever, okşar, tekerlerini inceler, camlarını siler…

Rahatlama Çalışması
Çocuklar sırtüstü yatarlar ve gözlerini yumarlar. Eğitimci çocuklara bir arabanın içinde sevdikleriyle birlikte en sevdikleri yere tatile gittiklerini ve giderken karşılaşabilecekleri şeyleri anlatır(dağ, deniz, orman, başka arabalar…vb.)

Değerlendirme
Rahatlama çalışmasından sonra tüm çocukların hazır olduklarında yerlerine oturmaları istenir ve ekinlikte yapılanlar ve öğrendikleri hakkında konuşulur.

BALON DRAMASININ DEĞİŞİK VERSİYONLARI
• Bir çocuk baloncu, diğerler balonlar olur, masal oluşturulur(baloncu ve balonlar maceralar yaşarlar, havaya uçarlar vb.) ve bu masal sahnede müzik eşliğinde gösteri haline getirilir
• Bir çocuk arı kılığında olur, diğer çocuklar balon olurlar, balon olan çocukların bir yerleri (kolu, bacağı, kafası vb.) kurdele ile bağlanmış olur-bu balonun ağzını temsil eder. Arı olan çocuk gelir balonu patlatır-kurdeleyi çözer. Daha sonra arı balonları kovalar.
• Bir çocuk pompa olur, diğer çocuklar balon, oyun balon şişirme tarzında oynanır. Oyundan sonra çocuklara balon şişiren çocuğun çalışma sayfası çocuklara verilir. Yönergesinde en son karede ne olacak diye sorulur.
• Balon şişirme Draması mutlu ve mutsuz balonlara ile oynanır
• Duygu Köşeleri Draması – sınıfın farklı köşeler duygu köşeleri olur. Bu köşeleri değişik duygu ipuçları konulur; örneğin – duyguya göre müzik çalar, balonlara duygular çizilir ve böyle asılabilir, duyguları çizilmiş suratlar asılabilir. Veya müzik daha sonra çalınabilir, çocuklar müziğe göre duyguyu tahmin etsinler.
• Balonlar mevsimlerine göre değerlendirilebilir.
• Mevsim Çalışması; çocuklar 4 gruba bölünürler, her grup kendi mevsimini seçer, çocuklar mevsimlerini canlandırırlar, diğer gruplar yaptıklarını tahmin ederler.

GÜNLÜK OLAYLARI DRAMASI
• Kendine güvenen çocuklara günlük yaptığımız hareketler(diş fırçalanan adam, çamaşır yıkanan kadın, sakal traşı yapan adam vb.) verilir. Hareketi veya olayı aldığı çocuk ortaya çıkarak o olayı veya hareketi canlandıracak. Diğer çocuklar canlandırma bitene kadar, sabredip yaptığı hareketi tahmin ederler. Drama bittikten sonra çocuklara her gördükleri hareketi ile ilgili sorular sorulur; nasıl oynadı, neler yaptı, siz nasıl gösterirdiniz?

ÇAMAŞIR YIKAMA DRAMASI
• Birkaç çocuk çamaşır olur. Bir çocuk ise çamaşır yıkayan bayan olur. Çocuklar çamaşır yıkama aşamaları tamamıyla canlandıracaklar. Dramadan sonra çocuklara sorular sorulur; Kim çamaşır yıkadı, kim çamaşır oldu, çamaşırlar beyaz veya renkli miydi, kimin çamaşırları onlar, nasıl yıkandı, nasıl asıldı, çamaşır olan çocuklar neler hissetti, çamaşırı yıkayan ne hissetti, çamaşır ipte asılırken neler hissetti vb.

AKŞAM EVİMİZDE NELER YAPIYORUZ DRAMASI
• Bu drama GÜNLÜK OLAYLARI Draması şeklinde oynanabilir. Dramadan sonra çocuklar sorular sorulur; akşam babanız ne yapar, anneniz ne yapar, siz ne yaparsınız vb.

NESNELERİ FARKLI AMAÇLAR İÇİN KULLANMA DRAMASI
• Sınıfın ortasına birkaç nesne konulu. Çocuklar bu nesneleri kullanarak bir hareketi veya olayı canlandıracaklar. Oyunun başında 2 nesne, daha sonra ise nesne sayısı arttırılır.

PAYLAŞMA YARDIMLAŞMA
Öğretmen eline iki tane top alarak gelir drama ya geçilir. Topların bir tanesinde gülen yüz, bir tanesinde üzgün yüz ifadesi vardır. Çocuklara topların üzerindeki duygu ifadeleri sorulur. Büyük topun neden mutlu olduğu, küçük topun neden üzgün olduğu sorularak çocukların düşüncelerini söylemeleri sağlanır. Büyük top merhaba ben çok mutlu bir topum çünkü sahibim olacak çocuk beni iyi kullanıyor, beni patlatmıyor, arkadaşlarıyla paylaşıyor. Benimle güzel güzel oynadıktan sonra oyuncak sepetine yerleştiriyor. Bunun için ben çok mutlu bir topum der. Şimdi de küçük topu mutlu etmek için onunla güzel bir şekilde oynayalım der. Küçük top evet eğer benimle güzel oynarsanız, birbirinizle paylaşırsanız ben çok mutlu olurum der ve öğretmen çocuklara büyük top ve küçük topun neden üzgün ve mutlu olduğunu bir kez daha canlandırmalarını ister. Drama bitiminde öğretmen bu topları çocuklara vererek serbest oynamalarına rehberlik eder.

DENGELİ BESLENME
*Öğretmen her çocuğa en sevdiği yemeği sorar ve söylenen yemekleri yansılar.
*Kahvaltıda süt içenler, akşam yemeğinde balık yiyenler, sabah reçel yiyenler gibi ayrımla gruplar oluşturulur. Sabah kahvaltıda neler yedikleri sorulur ve her çocuk söylenenlerden biri olur. İlk çıkan” ben peynirim’, diğeri”ben zeytinim” vb…
*Aynı çalışma öğle yemeği içinde yapılabilir.
*”Meyve sepeti” oyunu yalnızca kahvaltıda, öğle yemeğinde, akşam yemeğinde yediklerimiz olarak dönüştürülür ve oynanır. Örnek: çocuklar kahvaltıda yenen süt, peynir, ekmek vb. yiyecekleri seçerler. Bir kişi ebe olur. İki yiyecek ismi söyler, onlar yerlerini değiştirirken ebe de kendine bir yer yapmaya çalışır.”Kahvaltı masası” denilince herkes yer değiştirir, açıkta kalan ebe olur.
*Bir lokanta canlandırması yapılır. Lokantada görev alan aşçı, garson, müşteri vb.. roller dağıtılır. Eve dönülür. Çocuklar akşam evde sütlerini içip uyurlar.

ELEKTRİK VE SU TASARRUFU
Öğretmen ”Evimizde elektrikle çalışan aletler nelerdir?” sorusunu yönelterek çocuklardan cevaplarını dinler. Ardından haydi bakalım çocuklar herkes seçtiği elektrikli bir aletin taklidini yapacak. Fişimiz nerede? Fişimizi prize takalım. Her birimiz sıra ile seçtiğimiz bu elektrikli aletin taklidini yapalım ” yönergeleri vererek çocukların vücut hareketleri ve çıkardıkları değişik seslerle elektrikli aletin çalışmasını dramatize etmeleri sağlanır. Drama sırasında sesini kısalım, fazla su harcamayalım, gereksiz çalıştırmayalım şeklinde uyarılarla elektrik ve su tasarrufu, elektrikli aletleri çalışırken çevreyi rahatsız etmeme gibi konulara dikkat çekilir. sonunda drama sırasında neler hissettikleri konusunda konuşulur.

ÇİLEK DRAMASI
Çocuklar hazırladıkları çilek figürlerini bellerine takarlar. Öğretmen manavdan çilek almaya giden müşteri, çocuklarda manavda müşteri tarafından alınmayı bekleyen çilekler olurlar. Yan yana dizilerek kasada bekleyen çilek öykünmesi yaparlar. Öğretmen manava gelir. Kasalarda değişik meyveler varmış gibi değişik meyve isimleri söyler. Öğretmen arkasını döndüğü anda çilekler canlanarak konuşmaya ve hareket etmeye başlar. Öğretmen çileklere doğru yüzünü döndüğü anda, her biri eski halini alarak hareketsiz bir şekilde dururlar. Öğretmen geri dönüp baktığında çileklerden hareket halinde olan varsa bu çilekler alınarak kese kağıdına konulur. En son bir çilek kalana kadar dramaya devam edilir. Son kalan çilek müşteri olma hakkını kazanır. Drama birkaç kez tekrar edilerek çocuklara ”Manavda müşteri tarafından alınmayı bekleyen çilekler olduğunuzda neler hissettiniz ” sorusu yöneltilerek hislerini anlatmaları istenir.

ÇİÇEKLERİN İLKBAHAR PARTİSİ
Güneşli pırıl pırıl bir günde bütün çiçekler uykularından uyandılar. -Bugün çok heyecanlı ve çok mutluydular. Hepsi ilkbahar partisi için hazırlandılar. -Çiçekler müziğin sesini duydular, parti başladı. -Bütün çiçekler istedikleri gibi dans ediyor, baharı kutluyorlardı. -Kimileri yapraklarını sallıyor, kimileri başlarını sallıyorlardı. Hepsi neşeyle dans ediyordu. -Çiçekler dans ederken yapraklarına yağmur damlaları düşmeye başladı. -Yağmur çok hızlı yağıyordu, bütün çiçekler kaçışmaya başladılar. -Çiçekler üzülmüşlerdi, partileri yarım kalmıştı. -Ama bu duruma sevinenler de vardı. -Müziğin sesini duyan solucanlar, yumuşayan topraktan dışarı çıkıp dans etmeye başladılar. -Bu sırada yağmur da yavaşlamıştı. -Bunu gören çiçekler, partilerine davetsiz misafirleriyle birlikte devam ettiler.

DRAMA ÖRNEĞİ 1
Türkçe Dil ve drama

Öğretmen önce sınıfa bire bir boyutlarda kartondan veya köpükten bir erkek, bir bayan modeli çizer. Uygun yere monte eder. Sınıfa erkek ve kadın giysileri getirir. Bunlardan uygun olanları çocuklarla birlikte maketlere giydirir. Çocuklara bu maketler doğrultusunda;
– Vücudun bölümlerinde ne gibi farklılıklar var?
– Kıyafetlerinde ne gibi farklılıklar var?
– Ailenizde kaç kız, kaç erkek var?
– Büyük kardeşler, küçük kardeşler kim ve neler yapıyorlar?
– Evdeki ve dışarıdaki sorumlulukları neler?
– Sen evde neler yapıyorsun?
– Herkes sorumluluklarını gerçekleştirmeseydi neler olurdu? gibi sorular sorulur.
Verdikleri cevaplar değerlendirilir. İstekli çocuklara birer yetişkin kıyafeti giydirilir.
Anne, baba ve çocuklar şeklinde aile oluşturulur ve ailede neler yapılıyor, canlandırılması istenir. Herkesin rollerine ve neler yapmaları gerektiğine, aynı kişinin kaç değişik rolde olabileceği ve bunların neler olduğu; bu roller gerçekleştirilmezse ailede ve toplumda neler olabileceğine dikkat çekilir.
Canlandırma bittiğinde çocukların neler hissettiği sorulur. Evde kendilerinin neler yapabildikleri ve bunları yaparken nelerden hoşlandıkları ya da hoşlanmadıklarını, bu işleri yaparken hangi organlarını kullandıkları sorulur.

DRAMA ÖRNEĞİ 2
Drama Çalışması

Değişik renklerde fon kağıdından kare, üçgen, dikdörtgen ve daire şekilleri kesilir. Bunlar çocukların arkalarına takılır. Her çocuğa ne şekli olduğu ve ne renk olduğu sorulur. Daha sonra bu şekli takan çocuklara kare, üçgen, daire ve dikdörtgen çocuk oldukları, bir arada yaşadıkları söylenir. Kendi şekilleriyle ya da bir araya gelerek neler yapabilecekleri ve bu şekilde yaşamaları gerektiği söylenerek, bir aileyi canlandırmaları istenir (anne- baba – çocuklar). Bu canlandırma sonunda neler hissettikleri, bu şekilde yaşamanın nasıl olduğu çocuklara sorulur.

DRAMA ÖRNEĞİ 3
Drama Çalışması

Çocuklarla birlikte sınıfın bir köşesine hastane kurulur. Bu köşeye yatak, bazı doktor aletleri, pamuk, sargı bezi, ilaçlar, iğneler, eşyalar konulur. Birlikte bu eşyalar gruplandırılır. Sonra hep birlikte ( abur-cubur yiyerek karnı ağrıyan, evde kaynayan suyla oynayarak elini yakan, temizliğine hiç dikkat etmeyip, hiç banyo yapmayıp ateşlenen hasta olan, aşıdan kaçarak hasta olan çocuklar gibi ) canlandırmalar yapılır. Bu canlandırmalar sırasında doğru davranışlar pekiştirilir. Yanlışlar düzeltilir. Uygulamalar sırasında çocuklara basit ilk yardım bilgileri de verilir.

DRAMA ÖRNEĞİ 4
Drama Etkinliği

Çocuklarla birlikte yere oturulur. Onlara orman hakkında ve ormanda yaşayan hayvanlarla ilgili bilgi verilir. Çok fazla ağaç ve bitkinin olduğu bir yere gideceği söylenir. Önce birlikte hazırlık yapılır. Yanımıza neler alabileceğimiz, neler giyebileceğimiz kararlaştırılır ve hareketlerle canlandırılır.
Birlikte yürümeye başlanır. Yolda hangi hayvanlar gördüğümüzü, bunların nasıl ses çıkardığı, hareketleri, yolda hangi bitkiler olduğu, büyük mü, küçük mü, vücutlarıyla şekillendirmeleri, taşlık yolda, ağaçlık yolda, bataklıkta yürürken çıkan sesler, çevrelerinde gördükleri cansız varlıkların neler olabileceği, bunların özellikleri gibi sesleri ve hareketlerini taklit etmeleri için yönlendirilir.

DRAMA ÖRNEĞİ 5
Drama Çalışması

Çocuklarla oturulur.Bir hayvanat bahçesine gezi düzenlediğimiz söylenir. Birlikte hayvanat bahçesine geziye çıkılır. Gezerken;
– Hangi hayvanı gördüğümüz
– Şeklinin ve sesinin nasıl olduğu
– Yaşadığı yerin nasıl olduğu
– Neler yediği vb. konular ile ilgili taklit hareketleri yapılır.

DRAMA ÖRNEĞİ 6
Türkçe-Dil Etkinliği

Çocuklardan kullandığımız araç ve gereç resimlerinden birer adet seçmelerini ve sen bu araç olsaydın nerede, nasıl olurdun, nasıl çalışırdın, görevin ne olurdu, neler yapmak isterdin, hangi mesleğe ait olurdun yönergeleriyle ilgili bir hikaye oluşturması istenir. Örneğin; ben bir mikserim, elektrikle çalışırım, mutfaklarda bulunurum. Bir büyük pastahanenin mutfağında olmak ve düğün pastaları yapmak isterdim çünkü… gibi.

DRAMA ÖRNEĞİ 7
Türkçe-Dil ve Drama Etkinlikleri

Çocuklarla daire biçiminde oturulur. Basit ilk yardım kuralları çocuklara varsa resimlerle ya da cd’lerle anlatılır .Soru-cevap şeklinde konuşulur.
Daha sonra sınıfta basit bir kaza olayı canlandırılarak çocukların neler yapmaları gerektiği, hangi malzemeleri kullanabileceği, büyüklerden ve nerelerden, hangi durumlarda nasıl yardım edebileceği yönergelerle canlandırılmaya çalışılır.

DRAMA ÖRNEĞİ 8
Drama Etkinlikleri

Çocuklardan birine postacı şapkası, çantası ve mektuplar verilir. Çalıştığı bir postanedeki mektupları sahibine götürmesi istenir. Sınıfta bir mahalle oluşturulur. Çocuklar da o evlerde oturan bireyler olur. Değişik yönergelerle ( postacının mektup, telgraf ve kartları dağıtması, bunları alan kişilerin hangi haberleri aldığı ve bu haberleri okuyunca neler hissettikleri, postacının hissettikleri gibi ) canlandırmaları istenir.

DRAMA ÖRNEĞİ 9
Sohbet Ve Drama Çalışmaları

Çocuklarla yarım daire şeklinde oturulur. İçinde farklı özelliklere sahip tayfası ve bir köpeği olan bir gemide olduklarını ve bu geminin batıp, onların da sağ olarak bir aday düştüklerini hayal etmeleri istenir.
– Kişilerin içinde bulundukları durum ve bu durumda hissettikleri
– Diğer kişilerin duygularıyla ilgili hissettikleri
– Bu durumda nasıl davranmaları gerektiği
– Farklı çözümler karşısında neler yapabilecekleri
– Rahatsızlık veren durumları nasıl çözebilecekleri
– Çevrelerindeki eşyaları nasıl amaçlarına uygun kullanabilecekleri
– Kullandıkları eşyaların özellikleri
– Çözüm yollarını birlikte bulma
– Uygun olanı seçme
– Tehlike anında neler yapabilecekleri
– Nasıl korunabilecekleri
– Köpeğin bakımı için neler yapabilecekleri
– Yorulduklarında neler yapabilecekleri
ve tüm bu durumlar karşısında hissettikleri sorulur.
Daha sonra bu etkinlik sınıf içinde uygun ortam hazırlanarak uygulanır.

DRAMA ÖRNEĞİ 10
Öğretmen çocuklara “Şimdi hepimiz, sanki elimizde fırça varmış gibi duvar boyayacağız. Hepiniz bir renk seçin. Ben de size içinde o renk olan boya kutusu vereceğim. Sonra da herkes kendi duvarını boyayacak” der. Öğretmen çocuklara hayali boya ve fırçalarını dağıtır. Çocukları odanın duvarları boyunca sıralar. Çocuklar hayali fırçalarını boya kutusuna batırıp, boyamaya devam ederler. Daha sonra duvarı kalçaları ile kafa ile boyamalarını söyler. Boyama süresinde herkes kendi alanını boyamalı, arkadaşlarının alanına girmemeye özen göstermelidir.

KONU: Geniş-dar, uzun. yüksek
ISINMA ÇALIŞMASI: Tırtıl
Hedef:BA:A4: Algıladıklarını hatırlayabilme
K4:Varlıkların şeklini söyler.
SÜREÇ: Bütün sınıf.
Evet bir tana tırtıl arıyorum diyerek, bir çocuk seçilir. bu tırtılı uzamak için arkadaş arıyor. isteyenler tırtılın arkasına geçer. tırtılın şekli sorulur. tırtıl artık uzun oldu
Ve küçük adımlarla yürümeye başladı şimdi de hızlı ve büyük adımlarla yürümeye başladı. artık yoruldu. Diye yönlendirilir. Esas çalışmaya geçilir.

KRALİN KIZI
HEDEF:
BA:A16:Belli durum olaylarla ilgili neden-sonuç ilişkisi kurabilme.
K1:Bir olayın olası nedenlerini söyler.
SÜREÇ: Bütün sınıf
YAŞ:5-6
MATERYAL:—–
Çocuklarla hikaye canlandırılır. bir gün kralın kızı hastalanmış. kızının hastalığına çare karşıki dağın arkasındaki mağaranın içinde bulunan bir bitkiymiş. kral bu bitkiyi alıp getirene büyük ödül verecekmiş. bir gün birkaç köylü toplanmışlar ve o bitkiyi almaya kara vermişler. koyulmuşlar yola. Yürümüşler…tepede çok yüksekmiş. Başlamışlar tırmanmaya biraz korkmuşlar çıkamayız diye ama sonunda tepeye gelmişler. uzaktan mağarayı görmüşler. Çok sevinmişler…
Başlamışlar yürümeye…yürürken çook geniş bir bahçenin içinden, çiçekleri koklayarak geçmişler önlerine çıkan kısa upuzuzun n bir dere çıkmış. bakmışlar ve ne kadar uzun bir dere bu diye konuşmuşlar.. yüksek köprüden geçmişler ve mağaraya ulaşmışlar.. mağaranın girişi çok darmış. Herkes teker teker hem de sıkışarak girmişler(neden şıkıştıkları sorulur) içeri bitkiyi alıp sonra dar girişten geçerken biraz canları acımış ama… aynı yollardan sevinçle geçerek kralın yanına gitmişler bitkiyi krala vermişler.. kralın kızı iyileşmiş..ve kral onlara yetecek kadar ödül vermiş. aralarında paylaşmışlar. Bu ödül bı kadar çok yorulduklarına değmiş…
RAHATLAMA ÇALIŞMASI: Çocuklardan hikayenin resmini çizmeleri istenir. çizdikleri hakkında konuşulur.

Yaş Grubu: 60-72 Aylık Çocuklar (6 Yaş grubu)
Hedefler:
Psikomotor Alan
Hedef 1. Bedensel koordinasyon gerektiren hareketleri yapabilme

Kazanılması Beklenen Davranışlar:
3. Sözel yönergelere uyma

Sosyal-Duygusal Alan
Hedef 4. Başkalarının duygularını fark edebilme

Kazanılması Beklenen Davranışlar:
1. Başkalarının duygularını ifade etme

Bilişsel Alan ve Dil Alanı
Hedef 8. Günlük yaşamda kullanılan belli başlı sembolleri tanıyabilme
Kazanılması Beklenen Davranışlar:
1. Gösterilen sembolün anlamını söyleme
Araçlar: İp ya da karton, üzerinde şekillerin olduğu kartlar
(Çocukların anne ya da babalarından birinin bu etkinliğe katılmaları sağlanır)

Isınma
Lider “herkes annesinin ya da babasının elini tutsun” der (Ebeveyni gelmeyen çocuk varsa büyüklerden birinin elini tutsun denilebilir). “El ele tutunca küçük gruplar olduk, şimdi kocaman bir balon olalım (yetişkin, çocuk sıralamasına dikkat edilir). Balonumuz hava kaçırıyor (yavaşça küçülünür), üfleyerek şişirelim (hızlı-yavaş çeşitlemeleri yapılır)” der. Lider bir top gösterir ve “topu sırayla herkes eline alacak, ve anne-babasının adını söyleyip yanındakine verecek” der (annemin adı Selma gibi). “Şimdi müzikle dans edeceğiz, müziği kapattığımda çocuklar kendi anne-babalarının dışında bir eş bulacaklar” (çalışma her defasında başka bir yetişkinle eş olacak şekilde devam ettirilir).

Lider “en son eş olduğunuz kişinin kim olduğuna dikkat edin, müziği kapattığımda herkes en son eş olduğu kişiyi bulup eşinin ellerine elleri ile vursun” der (bir kaç kere tekrarlanır)

Oyun / Doğaçlama vb.
Lider çocuklara “bakın burada bir gökkuşağı var” der (gökkuşağı için bir ip ya da kartondan hazırlanmış gökkuşağından yararlanılabilir). “Herkes gökkuşağının altından kendi anne ya da babası ile birlikte geçecek ama gökkuşağının bazı istekleri var. Eğer bu istekler yerine getirilmezse gökkuşağının altından geçilemeyecek. Gökkuşağının altından geçen çocuklar anne ya da baba, anne ya da babalar ise çocuk olacaklar” yönergeleri verilir.

Gökkuşağı eşlerden “bir hayvan taklidi yapmaları, aynı anda çift ayak üzerine zıplamaları, gösterilen şeklin adını söylemeleri (kartlara hazırlanmış kare, üçgen, daire vb. şekiller)” gibi isteklerde bulunur. Eşler geçtikten sonra “çocuklar gökkuşağının altından geçince anne ya da baba olmuşlardı, şimdi bu anne-babalar çocuklarına banyo yaptırsınlar, saçını tarasınlar, istedikleri bir oyunu oynasınlar, anne/babalar mutlu, üzgün, kızgın, korkmuş ifadelerini kullanarak heykel olsun, çocuklar da heykelleri incelesinler ve ne hissettiğini söylesinler” gibi yönergeler verilir.

Değerlendirme
Lider grubu gözlemleyerek uygun bir zamanda “şimdi herkes eşi ile minderlere otursun” der. “Neler yapmaktan hoşlandınız? Gökkuşağının altından geçerken neler hissettiniz? Anne-babalara “çocuk olmak nasıldı? Çocuklara “anne-baba olmak nasıldı? Anne/babanızla en çok neyi hangi oyunu oynamaktan hoşlandınız?” gibi sorularla hem çocukların hem de katılan anne ya da babaların düşünceleri alınır

ISPANAĞI SEVECEĞİM
Malzemeler :
Marakas, meyve ve sebze resimleri

1.AŞAMA
Öğrenciler halka olur. Öğretmen çocuklara marakas dağıtır. Sıra ile halkanın ortasına geçen çocuklar marakas ile ritm tutarak, isimlerini heceleyerek söylerler.(be-tül) (iki vuruş) Daha sonra halkada bulunan diğer arkadaşları da hep beraber marakasla ritim tutarak halkadaki arkadaşının ismini söyler, sıra ile bütün öğrenciler halkanın ortasına geçer.

2.AŞAMA
Hikaye çocuklara anlatılır. Hikayenin
Nasıl oynanacağını sorulup, planlamaları sağlanır. Çocukların isteklerine göre rol dağılımı yapılır.(her çocuğun oynaması için meyve ve sebzeler sınıf sayısına göre çoğaltılır.)

ISPANAĞI SEVECEĞİM
Esra ,ıspanağı yemeği hiç sevmiyodu. Bir gün rüyasında, meyve ve sebzeleri gördü. Elma, portakal, muz, kiraz, çilek; domates, salatalık, fasulye, biber, ıspanak yan yana dizilmişlerdi. Elma, Esra’nın yanına geldi ve:” Şimdi seninle bir oyun oynayacağız, en sevdiğin meyveleri seçer misin?” dedi. Esra:
-Kirazı çok severim dedi, kirazı aldı.
-Çileği çok severim dedi, çileği aldı.
-Muzu çok severim dedi, muzu aldı.
-Portakalı da severim dedi, portakalı da aldı,
-Senide çok severim dedi, elmayı da aldı.(Meyve ve sebzeleri resimleri görev alan öğrencilerin üzerine takılır.)
Esra meyveleri seçince , yanına domates geldi.
-Şimdi de sevdiğin sebzeleri seçer misin?
Esra:
-Domatesi çok severim, dedi önce domatesi aldı.
-Salatalığı çok severi dedi, salatalığı aldı.
-Fasulyeyi çok severim dedi, fasulyeyi aldı.
-Biberi de çok severim dedi, biberi de aldı.
-Haydi, şimdi oyun oynayalım dedi. Meyve ve sebzeler kenarda üzgün bir şekilde bekleyen ıspanağın yanına gittiler.” Ispanağı seçmeyecek misin? Diye sordular.
-Ama ben ıspanağı sevmiyorum dedi, Esra,
Ispanak ağlamaya başladı. Fasulye:
-Esracığım ıspanağın çocuklar için ne kadar faydalı ve vitaminli olduğunu biliyor musun ?
-Yoooo! …Hiç yemedim ki, dedi Esra.
-Tadına baksaydın ıspanağı da çok seversin dedi, çilek.
-Haklısınız galiba, dedi Esra ve ıspanağın yanına gitti.
-Tamam, söz veriyorum tadına bakacağım, bundan sonra seni de seveceğim, dedi. Esra, meyve sebzelerle oyun oynarken, annesinin sesiyle uyandı.
-Esra! Haydi kalk kızım, sabah oldu, kahvaltı yapacağız. sana börek pişirdim.

3.AŞAMA
Hikaye bitiminde çocuklara
Oyunda neler yaptınız?
Oyunda en çok hoşlandığınız neydi?
Rolünüzü oynarken neler hissettiniz?
Oyunda hangi meyve ve sebzelerle oyunu gerçek miydi?
En çok sevdiğiniz meyveler nelerdir?
En çok sevdiğiniz sebzeler nelerdir?
Meyve ve sebzelerin faydaları nelerdir?

KARDAN ADAM ERİYOR
Amaç ve Kazanımlar: SDA

A11: Estetik özellikler taşıyan ürünler oluşturabilme
K1: Estetik bedensel hareketlerle yürür / dans eder.
K8: Sunularında hayali/gerçek nesneler kullanır.
Malzeme: —

Uygulama:
Çocuklarla önce kar, sonra kardan adam ve güneş çıkınca kardan adama ne olacağı hakkında konuşulur, sorular sorulur.
* Sonra çocuklara kendilerini kocaman bir kardan adam olarak düşünmeleri istenir. Daha sonra öğretmen şu yönergeleri verir:
* Güneş parlamaya başladı ve vücudunuzda bir sıcaklık hissetmeye başladınız.
* Sıcaklık arttı…Başınız erimeye başladı…Şapkanız sallandı, sallandı ve yavaşça düştü… Burnunuzdaki havuç da yere düştü…
* Şimdi de omuzlarınız ısınmaya başladı…Kollarınız ve bacaklarınız eriyor…
* Bacaklarınız eriyor… Eriyor… Artık sizi taşıyamıyorlar. Yavaş yavaş aşağı kayıyorsunuz. En sonunda tamamen eridiniz…Su oldunuz.
* Çocuklarla drama sonunda neler hissettikleri hakkında konuşulur.
* Sonrasında yapılanlar özetlenerek etkinlik sonlandırılır.

DENGELİ BESLENME
*Öğretmen her çocuğa en sevdiği yemeği sorar ve söylenen yemekleri yansılar.
*Kahvaltıda süt içenler,akşam yemeğinde balık yiyenler, sabah reçel yiyenler gibi ayrımla gruplar oluşturulur. Sabah kahvaltıda neler yedikleri sorulur ve her çocuk söylenenlerden biri olur. İlk çıkan” ben peynirim” diğeri”ben zeytinim” vb.
*Aynı çalışma öğle yemeği içinde yapılabilir.
*”Meyve sepeti” oyunu yalnızca kahvaltıda, öğle yemeğinde, akşam yemeğinde yediklerimiz olarak dönüştürülür ve oynanır. Örnek: çocuklar kahvaltıda yenen süt, peynir, ekmek vb. yiyecekleri seçerler. Bir kişi ebe olur. İki yiyecek ismi söyler, onlar yerlerini değiştirirken ebe de kendine bir yer yapmaya çalışır.”Kahvaltı masası”denilince herkez yer değiştirir, açıkta kalan ebe olur.
*Bir lokanta canlandırması yapılır. Lokantada görev alan aşçı, garson, müşteri vb.. roller dağıtılır. Doğaçlama yapılır. Eve dönülür. Çocuklar akşam evde sütlerini içip uyurlar.

DRAMA ÖRNEĞi
Kukla köşeniz varsa çok daha iyi olur şayet yoksa yaratıcılığınızı kullanıp bir sahne yapabilirsiniz. Kukla köşesinin yanına bir masa konur. Bu masanın üzerine hayvanlar, tabak kaşık vb, meyve suyu kutusu, müzik aletleri, deterjan kutusu, kağıt, gibi materyaller yerleştirilir. Çocuklar kukla köşesinin karşısına sandalyelerini alarak otururlar. Her çocuğun eline bir tahta blok verilir. Bu kumanda olur. Her çocuk sırayla gelip bir materyal seçer be kukla köşesine geçer. Öğretmen zili çaldığında çocuk perdeyi açar ve bir tv. programı sunar. Diğer çocuklar kumandayı programı başlatıp bitirmek sesini açıp kapatmak için kullanırlar.
Benim bir öğrencim hiç unutmam tabak, kaşık, kuru fasulye alıp bir yemek programı yapmış, en sonunda pişirdiği yiyeceği ‘ şimdi yemek servis tabağına konur’ diye bitirmişti. Özellikle belgesel programları güzel oluyor. Mutlaka kaplanların kavgası canlandırılıyor.

DRAMA: DİŞ SAĞLIĞI
Fatma çok haylaz bir çocuktur. Kendi vücudu dikkate almaz ilgilenmez. Hele ki dişlerine hiç bakmayan bir çocuktur. İşte dişine bakmadığı için yakınan diş ve diş macunun dinliyoruz.
Diş fırçası
– offf offf sıkıntıdan patlamak üzereyim.
Diş macunu:
— neden arkadaşım bu kadar üzgünsün canını sıkan nedir ben bak mutluyum.
Diş fırçası:
— bu evin yaramaz çocuğu beni hiç kullanmıyor. O yüzden mikroplar üzerime yerleşti bak nasılda gülüyorlar. Dişlerini de çıkarmışlar artık onlardan kurtuluşum yok.bir işe yaramadan burada kalmaktan sıkıldım. Her yerim toz içinde kaldı bak.
Diş macunu:
– Evet, gördüm senin için çok üzüldüm. Ama elimden bir şey gelmez ki beni de hiç kullanmıyor.
Diş fırçası:
— Senin için sorun yok hiç değilse tüpün var korunabiliyorsun mikroplardan ya bana bak mikrop yuvası oldum. Fatma bana hiç bakmıyor alındığımdan beri buradayım, bir işe yaramamdım. Aslında benim görevim çok güzel insanların dişlerinin sağlıklı olmasını sağlıyorum senin yardımınla ama beni kullanmadıklarında bir şey yapamıyorum.
Diş macunu:

— Öyle söyleme bak bende tüpün içindeyim korunuyorum ama bayatlama riskim var. Bayatlayınca da görevimi yerine getiremiyorum.
Diş fırçası:
– aaa ben bunu bilmiyordum bayatlayınca ne oluyor ki?
Diş macunu:
Bayat olunca dişleri koruyamıyorum ve dişlere zarar verebiliyorum.
Diş fırçası:
– Gerçekten çok şaşırdım. Peki, bu son kullanma tarihi ne demek arkadaşım ben onu bilmiyorum. Bana anlatır mısın?
Diş macunu:
– Tabii ki anlatırım son kullanma tarihi demek ne kadar zamanla kullanabileceğimizi insanlara gösteren tarih demek zamanımız geçtiğinde insanlara zarar verebiliyoruz. Eskiyoruz çünkü
– aaa ben bunları bilmiyordum teşekkür ederim arkadaşım.
– Fatma bizi hiç görmüyor hal bu ki ne kadar renkliyiz güzeliz değil mi?
– Evet, haklısın arkadaşım ama elimizden bir şey gelmiyor annesi de bunun farkında onun sözünü de hiç dinlemiyor.

Diş macunu:
Aslında dişlerde çok üzgünler bu duruma geçen yüzünü yıkarken gördüm dişleri çok mutsuzlardı.
Diş fırçası:
– Hımım neden ki?
– Fatma çikolata çok yiyormuş ve kolayında çok içiyormuş sonrada öylece bırakıyormuş bunlar dişlere yapışıyormuş. Dişler bundan dolayı sararmışlar solmuşlar.
Diş fırçası:
– Annesi çok uyarıyor ben duymuştum ama hiç dinlemiyordu Fatma akıllı çocuklar annelerinin sözünü dinlerler değil mi arkadaşım?
– Evet, arkadaşım bizler dinliyoruz.
Diş fırçası:
Artık istese de beni kullanamaz çünkü mikroplar bana yuva yaptılar. Benim gibi yeni temiz arkadaş almaları lazım.
Diş macunu:
– Beni kullanabilir daha zamanım var ama bu gidişle Fatma beni de kullanamayacak.
Bu sırada Fatma ağlayarak içeri girer.
– Anneanneciğim nerdesin dişlerim çok ağrıyor. Baksana hepside çürümüş artık hem de hiç sağlam değiller. Çürümüş dişlerim artık güzel olmayacak mı? Anne der çıkar.
Diş macunu:
– bak gördün mü arkadaşım artık dişler dayanamamış çürümeye başlamışlar.
Diş fırçası:
— Evet, çok üzüldüm çok da sızı yapıyor herhalde baksana Fatma nasıl da ağlıyordu.
Ama çocuklar dişlerini düzenli olarak yemeklerden sonra fırçalamalılar ki dişleri böyle çürümesin ve ağrı yapmasın. Fatma da bundan sonra artık fırçalayacaktır. Değil mi?
Diş fırçası:
– Evet, bence de yoksa tüm dişleri çürür ve dişsiz kalır. Akılı çocuklar dişlerini yemekten sonra fırçalarlar. Değil mi çocuklar. Bak bak hepsinin dişleri ne çocuklar dişlerinizi gösterebilir misiniz.? Bak arkadaşım hepsi de fırçalıyorlar herhalde fırçalamasalardı bundan sonra fırçalayacaklar değil mi çocuklar. Yoksa sizde Fatma gibi dişlerinizi kaybedebilirsiniz. Evet çocuklar bizi çok iyi dinlediniz için teşekkür ediyoruz ve dişlerinize iyi bakmanızı temenni ediyoruz.

GRUP FOTOGRAFI
Çocuklar üçer kişilik gruplara ayrılır ve her gruba bir olay ya da durum söylenir. Ve çocuklar bu durum yada olayı canlandırarak poz verirler. Öğretmen de temsili bir fotoğraf makinesi ile onların resimlerini çeker.
Daha sonra gerçekleştirilen bu drama hakkında konuşularak çocukların neler hissettikleri, neleri canlandırdıkları, nerelerde zorlandıkları vb. konuşulur. Ardından da çocuklardan canlandırdığı rolü resmetmeleri istenir ve renkli kartonlardan çerçeveler hazırlanarak bu resimler sergilenir.

Canlandırılabilecek örnek durumlar:
– lokantada yemek yiyenler
– tuvaletin önünde çok sıkışmış halde sıra bekleyenler
– orkestrada bir müzik aleti çalanlar
– giyinenler
– soğuk havada incecik bir bluzle dışarı çıkmış kişiler
– sıcak bir havada terlemiş olanlar .

KIZ VE ERKEK OLMAK
Öğretmen çocukların kızlar ve erkekler olmak üzere iki gruba ayrılmasını ister.
Önce kızlar ayakta durur, erkekler yan yana dizilmiş sandalyelere oturur. Erkekler kızlara ‘erkeklerin’ yapması gereken işleri söyler kızlar canlandırır. ( tıraş olmak, araba kullanmak,futbol oynamak gibi cevaplar geliyor genelde ) Daha sonra bu kez erkekler ayakta durur kızlar oturur ve ‘kızların’ yaptıkları işleri söylerler erkekler de canlandırır( makyaj yapmak, çamaşır yıkamak, yemek yapmak, ev süpürmek gibi cevaplar geliyor genelde ).Çocuklar daha esprili cevaplar verebiliyorlar.