Görüş ve Öneri Alanı Gelişim Raporu Örnekleri

 

Cümle halinde örnekler:

-Oyuncakları ile oynamayı çok seviyor.

-Okula başladığı zamana göre arkadaş ilişkilerinde olumlu gelişme var.

-Kesinlikle evde sözünü kesmeyip, cümlesini bitirmesine fırsat verin. Anlatamadığı kelimeyi tekrar ettirerek bu kelimenin doğru telaffuzunu kazanımı sağlamış olursunuz.

-Uzun süreli oturarak yapılan etkinliklerden çabuk sıkılıyor, dikkati çabuk dağılıyor. Bunun için tatil süresince evde beraber dikkat çalışmaları yaparak dikkatini artırmaya yardımcı olabilirsiniz.

-Masa etkinliklerinde çabuk yoruluyor, etkinlikleri süresinde bitirme konusunda geç kalıyor.

-Meraklı, ilgili, heyecanlı bir çocuk. Yeni bilgilere çok açık ve öğrendiği şeyleri çabuk unutmuyor. Merakını artırmak için birlikte eğitici filmler izleyebilir, doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

-Sınıf içinde gerektiği zaman kendini güzel ifade edebiliyor, ancak içe dönüklük devam ediyor. Sosyal yönden daha çok arkadaşla birlikte olacağı ortamlar oluşturulmalı, onlarla kaynaşıp birliktelik yaşayabileceği zaman dilimleri oluşturulmalıdır. Böylece sosyal duygusal gelişimine destek sağlamış olacaksınız.

-Enerjisini atabilecek kurslara ya da arkadaş guruplarıyla açık alanlarda kaynaşıp birliktelik yaşayabileceği zaman dilimleri oluşturmaya dikkat ediniz.

-Etkinliklerde yavaş hareket ettiğinden süreyi iyi kullanamıyor. Çabukluk becerisi için evde bir iş yaparken belirli bir süre verilip, zamanında tamamlamasını isteyiniz. Küçük kas gelişimini desteklemeniz için oyun hamurluyla oynamasını, makas kullanmasını ve resim yapmasını öneriyorum.

-Dikkat geliştirici oyunlar oynamaya devam etmenizi öneriyorum.

-Yaşının üstünde bir olgunluk ve kurallara uyum sergilemektedir.

-Kendi işlerini kendinin yapması yönünde desteklemeniz, sorumluluk bilincinin gelişmesini sağlayacaktır.

-Yiyecekleri ayırt etmeden yiyebilme becerisinin gelişmesi için aile fertlerinin de doğru örnek olması yararlı olacaktır

-Çizgi çizme, resim yapma ve boyama gibi el ve göz koordinasyonu gerektiren çalışmaları evde de devam etmelisiniz. Sayıları ve renkleri tanıma, çizgileri doğru yönde yazması için pekiştirme çalışmaları yapmalısınız.

-Dil gelişimi üzerinde önemle durulmalı ve bugüne kadar yapılan çalışmalara ilave çalışmalar eklenerek devam edilmelidir. Bu konuda gerekli uzmanlarla işbirliği yapılmalıdır. Dikkat geliştirici oyun oynamaya devam etmenizi öneriyorum. Dil gelişimi destekleyici öyküler okuyarak sorulan sorulara cevap vermesini istemelisiniz.

-Kas gelişimini desteklemeniz için evdeki küçük işlerde yardım etmesini isteyebilirsiniz. Basit bağlama çözme oyunları oynayabilirsiniz.

-Çabukluk becerisi için evde bir iş yaparken belirli bir süre verilmesi.

-Kurallara uyum sağlayabilmesi için birlikte belirlenecek kurallara uymanın gerekliliğinin açıklanması yerinde olacaktır.

-Kendisinin ve başkalarının hata yapabileceğini kabul etmesi yönünde destekleyebilir ve öneriler getirebilirsiniz.

-Sıra ile konuşulması gerektiği konusu üzerinde evde durmanızı sırasını beklemeyi öğrenmesini desteklemenizi öneriyorum.

-Artikülasyonun giderilmesi için birlikte tekerlemeler, şiirler söylemek ve ayna karşısında egzersiz yapmanın yanı sıra bir uzman doktora götürerek destek almanız faydalı olacaktır.

-Her gün öykü okumalı okunan öykü ile ilgili cevap vermesini istemeli. Öyküde geçen yeni sözcükler hakkında konuşmanız dil gelişimini destekleyecektir.

-Dikkat geliştirici oyunlar oynamaya devam etmenizi öneriyorum.

-Her fırsatta sayı saymasını, renk ve şekil söylemesini oyunlar ve kitaplarla destekleyiniz.

-Yiyecekleri ayırt etmeden yiyebilme becerisinin gelişmesi için aile fertlerinin de doğru örnek olması yararlı olacaktır.

-Evde kendi işlerinin kendisinin yapması yönünde desteklemeniz sorumluluk bilincinin gelişmesini sağlayacaktır.

Birleştirilmiş Örnekler:

Genel olarak tüm gelişim alanlarında yaşıtlarının üzerinde performans sergiliyor. Bu başarının artarak devam etmesi için, okul içi ve okul dışı ilginizi sürdürmenizi öneririm. Okul dışında çocuğunuza biraz daha zaman ayırıp birlikte geçirdiğiniz kaliteli zamanı biraz daha arttırırsanız daha da başarılı olacağını düşünüyorum.

Kaybetmeyi kabullenemiyor. Ona kaybetmenin de kazanmanın da normal olduğunu anlatmanızı öneririm. Elbette kazanmak için her zaman mücadele etmesini ancak kaybettiğinde hüsrana uğrayıp ağlamak yerine daha sonra kazanmak için daha çok çalışmasını ve başarabileceğinden emin olmasını sağlayın.

İlgi görmek, değerli olduğunu hissetmek çok önem verdiği davranışlar olduğundan ona değerli olduğunu hissettirmenizi öneririm. Sen yapamazsın, sen zaten hep böyle olumsuz şeyler yapıyorsun gibi ifadeler çocuğun kendini değersiz hissetmesine neden olacağından kullanmamaya özen gösteriniz. Birlikte okul dışı faaliyetlerde bulunma zamanınızı arttırmanızı öneririm.

Şiddet eğilimi fazla bir öğrenci. Çocuğunuza sağlık kurumlarında gerekli testlerin yapılmasını sağlayıcınız. Ayrıca ev ortamında kesinlikle şiddet eğilimlerinde bulunmamanızı, şiddet içerikli oyuncak almamanızı ve şiddet içerikli tv programlarının izlenmemesini öneriyorum.

Sakin bir yapıya sahip olduğundan ev ortamında sık sık iletişim kurmaya özen gösteriniz. Hikaye okuyabilirsiniz, sohbet edebilirsiniz. Ayrıca korktuğu, çekindiği şeyler var ise bunların neler olduğunu açıkça ifade etmesini ve sorunu çözmek için gerekli çalışmaları yapmanızı öneririm.

Çok sık acıktığını söylemekte, bu konuyla ilgili sağlık kurumlarında çeşitli tahlilleri yaptırmanızı öneriyorum. Ayrıca anne babasının boşanmış olması çocuğu çok etkilemektedir. Çoğu kez arkadaşlarına bu konuyu söylemektedir. Bunun normal bir şey olduğunu ve kesinlikle onunla ilgisi olmadığını onu her şeye rağmen çok sevdiğinizi anlatın. Ayrıca bu konuyu çocuğun yanında konuşmamaya özen göstermenizi öneririm.

Şiddet eğilimi fazla bir öğrenci. Çocuğunuza sağlık kurumlarında gerekli testlerin yapılmasını sağlayıcınız. Ayrıca ev ortamında kesinlikle şiddet eğilimlerinde bulunmamanızı, şiddet içerikli oyuncak almamanızı ve şiddet içerikli tv programlarının izlenmemesini öneriyorum.

Çoğu gelişim alanında yaşıtlarının üzerinde başarı sağlamaktadır. Ancak bazen çekingen, sinirli ve mutsuzmuş gibi davranıyor. Bunun önüne geçmek ve iyi derecede olan başarısını daha da arttırmak için okul dışında ona daha çok vakit ayırın. Çok az yemek yiyor, beslenme konusunda sağlık kurumlarında tahlillerinin yaptırılmasını öneririm.

Hareketli oyunları çok sever, bedensel koordinasyonu çok iyidir. Dolayısı ile kendisi ve çevresine zarar vermemesi için yoğun olan bu enerjisini kontrol edip, doğru yönlere kaydırmasını öneririm. Bunu futbol, basketbol, yüzme gibi enerjisini faydalı etkinliklere yönlendirerek yapabilirsiniz.

Sağlık sorunlarını ihmal etmeden sürdürmenizi tavsiye ediyorum. Kendini yalnız hissetmemesi için okul dışında da uyumlu arkadaşlıklar edinmesini ve beraber vakit geçirmelerini sağlamanızı öneririm.

Çocuğun üzerine fazla düşülmesi nedeniyle güven problemi yaşıyor. Bu nedenle çocuğunuzun kendine güvenini kazanacağı ve tek başına da değerli olacağını hissettirecek davranışlar sergilemenizi öneririm. Çocuğunuzun yaptığı her şeye müdahale etmemelisiniz, çocuk yanlış da yapsa onu cesaretlendirmelisiniz, yanlış yaptın, kötü olmuş gibi ifadeler kullanmaktan kaçının. Kendi başına bir şeyler yapmasına fırsat verin.

Konuşma sorunu yaşayan öğrencimizin sağlık kurumlarından dil diş gibi fiziksel kaynaklı mı yoksa davranışsal bir sebepten mi kaynaklandığını teşhis ettirmenizi öneririm. Ayrıca konuşmasını geliştirmek için kendisinden daha iyi konuşan kişiler ile iletişim kurmasını sağlayın. Ayrıca bol bol hikaye okumanızı da öneririm.

Resim müzik gibi etkinliklere çok meraklı olduğundan çocuğunuzu bu tarz etkinlikleri güçlendirecek hafta sonu kurslarına yönlendirebilirsiniz. Ayrıca ev ortamında boyama, kesme yapıştırma gibi sanat etkinliklerini tatilde de yapmanızı öneririm.